بررسی و کاربرد لوله پلی اتیلن آبرسانی
بطور معمول درسیستم لوله کشی و آبرسانی قدیمی از لولههای بتنی، فولادی و سیمانی برای انتقال سیالات استفاده میشده اما با توجه به ویژگیهای ساختاری این لولهها، در گذر زمان دچار خوردگی و رسوب گذاری میشوند. با ورود لوله پلی اتیلن بطور عمده به صنعت و بازار، عمده این مشکلات برطرف شده است. بدین منظور میخواهیم لوله پلی اتیلن آبرسانی را مورد نقد و بررسی قرار دهیم.
ساختار لوله پلی اتیلن آبرسانی
همانطور که مشخص است، این لوله از جنس مواد پلیاتیلن ساخته شده است که بطور عمده این پلی اتیلنها از جنس پلی اتیلن سنگین هستند زیرا قابلیتهای مناسبتری به منظور آبرسانی دارند. بطور معمول رنگ این لولهها مشکی است و خطی آبی، جنس این لوله را متمایز میکند.
بصورت کلی لوله پلیاتیلن تک جداره و دو جداره سازنده اصلی این نوع لوله آبرسانی است. با توجه به نوع نیاز، ارجحیت استفاده از لوله پلی اتیلن آبرسانی تک جداره و یا دوجداره مشخص میشود.

لوله پلی اتیلن آبرسانی
طبق آمار، اکثر لولههای آبرسانی از نوع پلیمر HDPE هستند که اگر بخواهیم دسته بندیای برای لوله پلی اتیلنآبرسانی داشته باشیم، می توانیم از انواع زیر استفاده کنیم:
- PE63: نسخهای قدیمی از لوله پلیاتیلن آبرسانی که بخاطر ضخامت و وزن بیش از حد نیازش دیگر مورد استفاده قرار نمیگیرد. همچنین این ضخامت و وزن بیش از حد چرخه تولید را متحمل هزینه بالایی میکنند که برای سازندگان اقتصادی نیست.
- PE80: با پیشرفت تکنولوژی ساخت لوله پلی اتیلن، سازندگان به نوعی از لوله رسیدند که با تحمل فشار بیشتر مواد، دانسیته بالایی دارد و در همین حین ضخامت و وزن کمتری را متحمل مصرف کنندگان میکند. همچنین این نوع ساخت باعث کاهش قیمت به نسبت PE63 شد.
ضخامت و استقامت متناسب این لوله پلیمری این امکان را میدهد که در زمینهایی که تراکتور یا خودروی سنگین و باری رد میشوند استفاده شود. البته این ظرافت در حین مقاومت، هزینه نسبتا بالایی را ایجاد میکند. لوله پلی اتیلن گرید PE 80 معمولا از جنس لولههای دوجداره ساخته شده.
- PE 100: در ساخت این گرید، کیفیت کار بیشتری انجام شده. مواد سازنده لوله پلی اتیلن PE100، مطلوبتر از گریدهای قبلی هستند. ویژگی این لوله در ضخامت و وزن کم آن است و همچنین تحمل فشار بسیار زیاد آن.
یکی از ویژگیهای اصلی این لوله که بسیار اهمیت دارد، مقاومت دربرابر نور خورشید و اشعه ماوراءبنفش است. در گریدهای قبلی لزوما این ویژگی تکرار نشده بود. بطور کلی استحکام، وزن کم و ویژگی متنوع باعث صرفه اقتصادی در قیمت لوله پلی اتیلن شده است.

لوله پلی اتیلن آبرسانی
نگاه کوتاه به روش ساخت لوله پلی اتیلن آبرسانی
بطور عمده و اصلی، فرآیند تولید لوله پلی اتیلن به روش اکستروژن است. به نحوی که مواد اولیه پلیمری بصورت گرانول وارد دستگاه اکسترودر میشوند و توسط حرارت دستگاه ذوب میشوند. مواد ذوب شده توسط نوعی میله مارپیچ به جلو رانده میشوند و بصورت قالب در میآیند.
پس از عبور مواد از کالیبراتور، فشار مناسبی توسط تانک وکیوم به آنها وارد میشود. سپس توسط تانکهای آب سرد قالب های تانک وکیوم خنک میشوند. به تدریج لوله پلی اتیلن از تانک خلاء خارج میشود و مارک زنی روی آن انجام میگیرد. حال برای مصارف مختلف، اندازههای مختلفی مورد نیاز است که دستگاه برش انجام میدهد.
بدلیل اینکه لوله پلی اتیلن آبرسانی از نوع سنگین و بسیار بزرگ و قطوراست، روش خنک کردن آن به خنک کردن تانک است. البته ناگفته نماند، لوله پلی اتیلنی یک جداره و دوجداره بطور عمده به این روش اکستروژنی ساخته میشوند. میتوان گفت این روش ساخت، نوعی روش ساخت مانیسمانی است زیرا درز و جوشکاری برای لوله وجود ندارد و به اصطلاح بدون درز ساخته شده، تنها با تفاوت در جنس لوله که پلی اتیلن است.
نکته مهم و قابل توجه درباره تولید لوله پلی اتیلن سنگین، قابلیت گسترده در بازیافت آن است که در بسیاری از موارد به همین روش اکستروژنی، از لوله پلی اتیلن سنگین HDPE بازیافتی استفاده میکنند و طی فرآیند بازیافت و روش ساخت اکستروژن، لوله پلی اتیلن آبرسانی قابل استفاده و کیفیت خوب میسازند که صرفه اقتصادی دارد و قیمت لوله پلی اتیلن را برای مصرف کنندگان مناسب میکند.
همانطور که مشخص است، بدلیل ایجاد فشار زیاد در فرآیند ساخت، لوله آبرسانی در شرایطی بوجود میآید که بتواند ویژگیهای درخواست شده ازش را تامین کند. فشار زیادی که دستگاه اکسترودر به این لوله پلیمری وارد میکند، دانسیته را بالا برده و وزن را کاهش میدهد.
بدون دیدگاه