لوله پلی اتیلن آبرسانی

لوله پلی اتیلن آبرسانی


‌بررسی و کاربرد لوله پلی اتیلن آبرسانی

امروزه  لوله پلی اتیلن آبرسانی نقش پر رنگی در سیستم آبیاری دارد. بطور معمول درسیستم لوله کشی و آبرسانی قدیمی از لوله­‌های بتنی، فولادی و سیمانی برای انتقال سیالات استفاده می‌­شده اما با توجه به ویژگی­‌های ساختاری این لوله‌­ها، در گذر زمان دچار خوردگی و رسوب‌گذاری می‌­شوند.

با ورود لوله­‌ پلی اتیلن بطور عمده به صنعت و بازار، عمده این مشکلات برطرف شده است. بدین منظور می­‌خواهیم لوله پلی اتیلن آبرسانی را مورد نقد و بررسی قرار دهیم.

پلیمر
پلیمر

ساختار لوله پلی اتیلن آبرسانی

این لوله از جنس مواد پلی‌ اتیلن سنگین ساخته شده است و قابلیت­‌های مناسب‌­تری به منظور آبرسانی دارد. بطور معمول رنگ این لوله‌­ها مشکی است و خطی آبی، جنس این لوله را متمایز می­‌کند.

بصورت کلی لوله پلی‌اتیلن تک جداره و دو جداره سازنده اصلی این نوع لوله آبرسانی است. با توجه به نوع نیاز، ارجحیت استفاده از لوله پلی اتیلن آبرسانی تک جداره و یا دوجداره مشخص می‌­شود.

 

طبق آمار، اکثر لوله‌های آبرسانی از نوع پلیمر HDPE هستند که اگر بخواهیم دسته­‌بندی‌ای برای لوله پلی اتیلن‌ آبرسانی داشته باشیم، می‌توانیم از انواع زیر استفاده کنیم:

  • PE63: نسخه­‌ای قدیمی از این لوله  که بخاطر ضخامت و وزن بیش از حد نیازش دیگر مورد استفاده قرار نمی­‌گیرد. همچنین این ضخامت و وزن بیش از حد چرخه تولید را متحمل هزینه بالایی می­‌کنند که برای سازندگان اقتصادی نیست.
  • PE80: با پیشرفت تکنولوژی ساخت لوله پلی اتیلن، سازندگان به نوعی از لوله رسیدند که با تحمل فشار بیشتر مواد، دانسیته بالایی دارد و در همین حین ضخامت و وزن کمتری را متحمل مصرف‌کنندگان می­‌کند. همچنین این نوع ساخت باعث کاهش قیمت به نسبت PE63 شد.

ضخامت و استقامت متناسب این لوله پلیمری این امکان را می­‌دهد که در زمین‌­هایی که تراکتور یا خودروی سنگین و باری رد می­‌شوند استفاده شود.

البته این ظرافت در حین مقاومت، هزینه نسبتا بالایی را ایجاد می­‌کند. لوله پلی اتیلن گرید PE 80 معمولا از جنس لوله­‌های دوجداره ساخته می‌شود.

  • PE 100: در ساخت PE 100، کیفیت کار بیشتری انجام شده است. مواد سازنده لوله پلی اتیلن PE100، مطلوب­‌تر از گریدهای قبلی هستند. ویژگی این لوله در ضخامت و وزن کم آن  و همچنین تحمل فشار بسیار زیاد آن است.

یکی از ویژگی­­‌های اصلی این لوله که بسیار اهمیت دارد، مقاومت دربرابر نور خورشید و اشعه ماوراءبنفش است. در گریدهای قبلی لزوما این ویژگی تکرار نشده بود. بطور کلی استحکام، وزن کم و ویژگی­‌ متنوع باعث صرفه اقتصادی در قیمت لوله پلی اتیلن شده است.

لوله پلی اتیلن آبرسانی
لوله پلی اتیلن آبرسانی

نگاه کوتاه به روش ساخت 

بطور عمده و اصلی، فرآیند تولید لوله­ پلی اتیلن به روش اکستروژن است. به نحوی که مواد اولیه پلیمری بصورت گرانول وارد دستگاه اکسترودر می­‌شوند و توسط حرارت دستگاه ذوب می­‌شوند. مواد ذوب شده توسط نوعی میله مارپیچ به جلو رانده می­‌شوند و بصورت قالب در می‌­آیند.

پس از عبور مواد از کالیبراتور، فشار مناسبی توسط تانک وکیوم به آن­ها وارد می­‌شود. سپس توسط تانک­‌های آب سرد قالب‌های تانک وکیوم خنک می­‌شوند. به تدریج لوله پلی اتیلن از تانک خلاء خارج می­‌شود و مارک زنی روی آن انجام می­‌گیرد. حال برای مصارف مختلف، اندازه‌­های مختلفی مورد نیاز است که دستگاه برش انجام می­‌دهد.

به دلیل اینکه لوله پلی اتیلن آبرسانی از نوع سنگین و بسیار بزرگ و قطوراست، روش خنک کردن آن به خنک کردن تانک است. لوله­ پلی اتیلنی یک جداره و دو جداره بطور عمده به این روش اکستروژنی ساخته می­‌شوند.

این روش نوعی روش ساخت مانیسمانی است زیرا درز و جوشکاری­ برای لوله وجود ندارد و به اصطلاح بدون درز ساخته شده، تنها با تفاوت در جنس لوله که پلی اتیلن است.

نکته مهم و قابل توجه درباره تولید لوله پلی اتیلن سنگین، قابلیت گسترده در بازیافت آن است که در بسیاری از موارد به همین روش اکستروژنی، از لوله پلی اتیلن سنگین HDPE بازیافتی استفاده می­‌کنند.و طی فرآیند بازیافت و روش ساخت اکستروژن، لوله پلی اتیلن آبرسانی قابل استفاده و کیفیت خوب می‌­سازند که صرفه اقتصادی دارد و قیمت لوله پلی اتیلن را برای مصرف کنندگان مناسب می­‌کند.

لوله آبرسانی با توجه به اینکه  فشار زیادی را در فرآیند ساخت متحمل می‌شود،  در شرایطی که بتواند ویژگی­‌های درخواست شده را تامین کند بوجود می­‌آید . فشار زیادی که دستگاه اکسترودر به این لوله پلیمری وارد می­‌کند، دانسیته را بالا برده و وزن را کاهش می­‌دهد.

ویژگی‌ها و مزیت‌های لوله پلی اتیلن آبرسانی

همانند دیگر لوله‌های پلی اتیلنی، این لوله نیز مزیت زیادی دارد، از جمله:

قیمت مناسب آن؛ به‌دلیل جنس مواد به‌کار رفته پلیمری، قیمت لوله پلی اتیلن به نسبت لوله‌های همکار دیگر بهتر است.

راحتی نصب؛ زیرا نیازمند به‌کار بردن اتصالات و لوازم جانبی بسیاری نیست.

وزن سبک و قابل حمل؛ از خصوصیات بارز پلیمرهای پلاستیک در مقایسه با لوله‌های چدنی و فولادی آبرسان است که باعث می‌شود بتوان حمل و نقل این لوله‌ها آسان‌تر شود.

مقاومت دربرابر ضربات مکانیکی، انفعالات شیمیایی، پرتوهای خورشید و دیگر مخاطرات نمونه دیگری از مزیت‌های جنس پلاستیکی لوله پلی اتیلن آبرسانی است.

نوع دیگر مقاومت این لوله‌ها، مقاومت دربرابر یخ‌زدگی، اشتعال، نشت سیالات، انتقال سیالات در زمین‌های شیب‌دارو دیگر موارد است. همین موضوع سبب می‌شود هزینه‌های جانبی برای نگهداری لوله پلی اتیلن آبرسانی کمتر شود.

می‌توان گفت که این ویژگی‌ها باعث مقرون به صرفه بودن این لوله‌های بادوام می‌شود و به همین دلیل قیمت لوله پلی‌اتیلن را اقتصادی می‌کند.

برای اطلاع بیشتر در مورد لوله پلی اتیلن آبرسانی با مجموعه بازار اتیلن در تماس باشید.

10 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *